ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

M. +30 694 5 224 114

E. info@altso.gr


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΟΓΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

FAQ

1. Γιατί εμάς;
2. Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας;
3. Τί πρέπει να κάνω σε περίπτωση πυρκαγιάς ή πλημμύρας;
4. Τί πρέπει να κάνω για να ηλεκτροδοτήσω ένα χώρο πρώτη φορά;
5. Τί πρέπει να κάνω για να εξοικονομήσω ενέργεια και να προστατέψω το περιβάλλον;
6. Υπάρχει νομοθεσία για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις;
7. Τί είναι η Θεμελιακή Γείωση;
8. Αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης ή διακόπτης διαρροής, είναι απαραίτητος;
9. Γιατί και πότε είναι απαραίτητος ο Τεχνικός Ασφαλείας;

Γιατι εμείς παρέχουμε ηλεκτρολογικές υπηρεσίες με…

1. Εμπειρία

2. Τεχνογνωσία

3. Αξιοπιστία

4. Υπευθυνότητα

5. Συνέπεια

6. Σεβασμό προς τον πελάτη

7. Τεχνική υποστήριξη 24 ώρες, 365 μέρες

8. Τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς

9. και φυσικά εμάς… γιατι ΜΟΝΟ εμείς ερχόμαστε στο χώρο σας εντελώς δωρέάν να σας πούμε τη γνώμη μας και τις προτάσεις μας χωρίς ΚΑΜΙΑ δέσμευση…!

Ζητήστε τώρα τη γνώμη μας στέλνοντας email ή καλώντας στο 694 5 224 114.

Και αν θέλετε…..αφήστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.

Επιστροφή στην αρχή

Όταν το σώμα μας διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα, παθαίνουμε ηλεκτροπληξία. Η ηλεκτροπληξία μπορεί να μοιάζει με απλό γαργάλημα στις άκρες των δακτύλων του χεριού ή μπορεί να προκαλέσει μυϊκή σύσπαση, να παραλύσει την καρδιά, να ανακόψει τη λειτουργία της αναπνοής ή να προσβάλλει καίρια το νευρικό σύστημα.

Η ηλεκτροπληξία μπορεί να είναι μοιραία όταν το ηλεκτρικό ρεύμα περάσει από την καρδιακή χώρα.
Το ρεύμα υπολογιζόμενο σε κλάσματα, αμπέρ, μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία και να σκοτώσει. Η τάση των 220 βολτ είναι αρκετή για να μεταδώσει στο σώμα μας μία θανατηφόρα εκκένωση. Το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν υπερβεί το ένα διακοσιοστό του αμπέρ μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Ρεύματα ενός εικοστού του αμπέρ είναι δυνατό να σκοτώσουν. Επειδή η ένταση στα κυκλώματα των περισσότερων ηλεκτροκίνητων συσκευών φθάνει τα 15 αμπέρ, το ρεύμα που μπορεί να σκοτώνει είναι συνεχώς παρόν. Οι ασφάλειες και οι αυτόματοι διακόπτες σκοπό έχουν μονάχα να προστατεύουν κατά της πυρκαϊάς από υπερθέρμανση των ηλεκτροφόρων αγωγών λόγω υπερφορτίσεως και ΔΕΝ προστατεύουν τον άνθρωπο.

Ο ηλεκτρισμός ακολουθεί το συντομότερο και το ευκολότερο μονοπάτι μέσω καλών αγωγών (μεταδόσεώς του), όπως είναι το μέταλλο. Όταν η μόνωση μιας συσκευής υποστεί φθορά ή βλάβη, το ρεύμα φθάνει μέσω των καλωδίων των χειριστηρίων ή των κινητήρων, στα μεταλλικά μέρη της συσκευής. Το ρεύμα που διαρρέει μπορεί μ’ ευκολία να περάσει μέσα από το ανθρώπινο σώμα, όταν επικρατούν ορισμένες συνθήκες. Ένα ελαφρό τσίμπημα ή ένα δυσάρεστο σοκ μας προειδοποιούν ότι κάπου υπάρχει διαρροή ρεύματος και η συσκευή με την ανωμαλία αυτή θα πρέπει να ελεγχθεί προτού γίνει κι άλλη χρήση της.
Το ανθρώπινο σώμα είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Όταν υπάρχει υγρασία, όπως με τα βρεγμένα χέρια ή πόδια, τα υγρά δάπεδα ή το γρασίδι, το σώμα μας γίνεται ακόμη καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού.

Όταν το σώμα μας γίνεται δίοδος του ρεύματος προς τη γη και έρθουμε σε επαφή με διαρροή ρεύματος, το αποτέλεσμα θα είναι η ηλεκτροπληξία.
Απόφευγε να χρησιμοποιείς ηλεκτροδοτούμενα εργαλεία ή συσκευές όπου υπάρχει υγρό περιβάλλον. Εάν αυτό είναι απαραίτητο, βεβαιώσου προηγουμένως ότι ο εξοπλισμός είναι κατάλληλος για τη χρήση όπου τον προορίζεις, ότι είναι καλά γειωμένος ή ότι φέρει διπλή μόνωση. Μη διατηρείς στο δωμάτιο όπου λούζεσαι ηλεκτρικό καλοριφέρ. Μην βάζεις στην πρίζα το σίδερο ή την τοστιέρα, δίπλα σε νεροχύτη.
Απόφευγε να χρησιμοποιείς ηλεκτρικές συσκευές όπου τα χέρια σου είναι δυνατόν ν’ αγγίζουν την ίδια στιγμή συσκευή και βρύση νερού ή άλλα γειωμένα αντικείμενα.
Πρόσεχε ιδιαίτερα ν’ αποφεύγεις την επαφή μ΄εναέρια σύρματα όταν κάνεις εγκατάσταση κεραίας τηλεόρασης όταν χρησιμοποιείς σκάλα από αλουμίνιο, δένεις το ιστίο στο κατάρτι της βάρκας κλπ.

Οι ασφάλειες και οι αυτόματοι διακόπτες κυκλώματος είναι “ασφαλιστικές βαλβίδες” που παρέχουν προστασία κατά την υπερφόρτισης. Εάν η ασφάλεια πέσει ή ανοίξει ο αυτόματος, αυτό αποτελεί την ένδειξη ότι υπάρχει ανωμαλία. Τα κυριότερα αίτια μπορεί να είναι ένα βραχυκύκλωμα, υπερφορτωμένο κύκλωμα ή κάποιο ελαττωματικό καλώδιο ή εξοπλισμός. Ποτέ μην βάζετε καινούργιες ασφάλειες με πιο πολλά αμπέρ από την ασφάλεια που αφαιρείται. Οι περισσότερες συνδεσμολογίες στα σπίτια έχουν προβλεφθεί για ασφάλεια 15 αμπέρ.
Να χρησιμοποιείς τις ηλεκτρικές συσκευές όπως πρέπει. Μην αμελείς τη σωστή συντήρησή τους. Αν χρειαστεί να τις επισκευάσεις, φώναξε τον ειδικό για την συγκεκριμένη περίπτωση.
Γείωνε σωστά όλα τα φορητά εργαλεία, εκτός από εκείνα που φέρουν την ένδειξη διπλής μόνωσης, καθώς και τις άλλες συσκευές που λειτουργούν με ρεύμα, ιδιαίτερα σε χώρους με υγρασία.
Φρόντισε να μη συνυπάρχουν η υγρασία με τον ηλεκτρισμό. Η υγρασία καθιστά το σώμα μας ένα πολύ καλό αγωγό του ηλεκτρικού ρεύματος και ο κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας αυξάνει κατά πολύ όταν το δέρμα μας είναι βρεγμένο ή υγρό.

Πηγή: www.iatronet.gr

Η ηλεκτροπληξία είναι μία σύνθετη παθολογική κατάσταση που προκαλείται από τη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος στο σώμα. Η ροή του ηλεκτρικού ρεύματος προϋποθέτει μια διαφορά δυναμικού (τάση) στα άκρα ενός κλειστού κυκλώματος. Η ένταση αυτού του ρεύματος είναι ανάλογη της τάσης και αντιστρόφως ανάλογη της αντίστασης που υπάρχει στο κύκλωμα (Νόμος του Οhm). Η φύση και η βαρύτητα των ηλεκτρικών κακώσεων εξαρτάται από: •Την τάση του ηλεκτρικού ρεύματος. Όσο μεγαλύτερη είναι τόσο πιο σοβαρή είναι η βλάβη των ιστών. Η καλή γείωση ελαττώνει την τάση του ρεύματος που περνά από το ανθρώπινο σώμα.

•Τη φύση του ηλεκτρικού ρεύματος. Το συνεχές ρεύμα είναι λιγότερο επικίνδυνο από το εναλλασσόμενο, αλλά προκαλεί βαρύτερα εγκαύματα.
•Την αγωγιμότητα των ιστών, η οποία είναι ανάλογη της περιεκτικότητάς τους σε νερό. Η αγωγιμότητα ελαττώνεται σε φθίνουσα πορεία στα νεύρα, στο αίμα, στους ιστούς, στους μύες, στο δέρμα, στους τένοντες, στο λίπος και στα οστά. Όσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση του δέρματος τόσο μεγαλύτερο είναι το έγκαυμα. Το βρεγμένο δέρμα έχει καλύτερη αγωγιμότητα από το ξηρό.
•Το δρόμο που ακολούθησε το ρεύμα και τα όργανα που πέρασε, π.χ., καρδιά, εγκέφαλο κ.τ.λ.
•Τη διάρκεια της επαφής, που ανάλογα τη βλάβη μπορεί να μοιάζει με τραύμα από πυροβόλο όπλο, με οπή εισόδου και εξόδου, με εγκαύματα από βολταϊκό τόξο όπου αναπτύσσεται θερμοκρασία μέχρι 2.500 βαθμών και με εγκαύματα από ανάφλεξη ρούχων του θύματος.

Η ηλεκτροπληξία συνήθως προκαλεί στο θύμα:
•Κώμα
•Απνοια
•Καρδιοαγγειακή καταπληξία λόγω κοιλιακής μαρμαρυγής ή καρδιακής ανακοπής
Αν ζήσει ο άρρωστος:
•Είναι επιθετικός
•Παρουσιάζει σπασμούς
•Δεν προσανατολίζεται στο χρόνο και τον τόπο

Συνηθισμένα είναι:
•Τα κατάγματα των οστών
•Τα εξαρθρήματα των αρθρώσεων
•Οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού.
Υπάρχει μεγάλο οίδημα των ιστών, αιμορραγίες, οξεία νεφρική ανεπάρκεια, παραλυτικός ειλεός και στηθάγχη. Η ζωή του αρρώστου κινδυνεύει μεγάλο χρονικό διάστημα και η μεγάλη υποκαλιαιμία, που εμφανίζεται μεταξύ δεύτερης και τέταρτης εβδομάδας μετά το ατύχημα, προκαλεί αρρυθμίες και καρδιακή ανακοπή. Η πρώτη και η βασικότερη ενέργειά μας είναι η απομάκρυνση του θύματος από το ηλεκτροφόρο καλώδιο. Αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, γιατί εγκυμονεί ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας του ανανήπτη. Ας θυμηθούμε ότι και η προσβολή από κεραυνό, όσο σπάνια και αν είναι, είναι μία μορφή ηλεκτροπληξίας και έχει την ίδια αντιμετώπιση ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης του ασθενή. Μετακινήστε τον πάσχοντα με προσοχή και μόνο εάν έχει χάσει τις αισθήσεις του. Οι βλάβες του δέρματος, όταν πάθουμε ηλεκτροπληξία, οφείλονται στη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος. Η βαρύτητα των βλαβών ποικίλλει ανάλογα με το χρόνο επαφής, την τάση και την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτός από το δέρμα, στο οποίο διακρίνουμε πύλη εισόδου και εξόδου, ενδέχεται να προσβληθεί και η καρδιά και να συμβεί καρδιακή ανακοπή που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής εφαρμόζεται άμεσα η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.
Οι πρώτες βοήθειες παρέχονται στο θύμα αφού βεβαιωθούμε ότι έχει διακοπεί η τάση του ρεύματος στο καλώδιο που βρίσκεται ακόμη σε επαφή με τον άρρωστο. Στον τόπο του ατυχήματος, τα εγκαύματα από ηλεκτρισμό αντιμετωπίζονται όπως και τα θερμικά, ενώ σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής εφαρμόζεται άμεσα η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Ακολουθεί η γρήγορη μεταφορά του θύματος στο νοσοκομείο, αφού ακινητοποιηθούν ενδεχόμενα κατάγματα, κυρίως της σπονδυλικής στήλης. Οι βλάβες από κεραυνούς αποτελούν έναν ιδιαίτερο τύπο ηλεκτρικού εγκαύματος και προκαλούνται από ηλεκτρικό ρεύμα χιλιάδων volt, που διαρκεί όμως ελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου. Όταν χτυπήσει ο κεραυνός, διέρχεται από το ανθρώπινο σώμα ρεύμα πολύ υψηλής τάσης και έτσι προκαλείται ένα μικρό έγκαυμα στην επιφάνεια του δέρματος χωρίς μεγάλες βλάβες στους βαθύτερους ιστούς, στο νευρικό σύστημα και την καρδιά. Ο κεραυνός προκαλεί αιμωδίες (μουδιάσματα), ελαφρύ πόνο, μερική ή ολική τύφλωση, απώλεια της ακοής, αδυναμία ομιλίας και μπορεί να αφήσει το θύμα αναίσθητο για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Οι διαταραχές από την καρδιά είναι πιο επικίνδυνες και περιλαμβάνουν από απλές διαταραχές του ρυθμού μέχρι κοιλιακό ινιδισμό και καρδιακή ανακοπή. Ωστόσο, τέτοιοι άρρωστοι μπορεί να ανανήψουν, εφόσον εφαρμοστούν επειγόντως τα μέτρα της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει κίνδυνος από την επαφή μας με τον άρρωστο. Οι μυοσκελετικές βλάβες, κυρίως τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, αντιμετωπίζονται ανάλογα σε δεύτερο χρόνο.

Διακόπτουμε την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Απομακρύνουμε το θύμα, χρησιμοποιώντας κάποιο μονωτικό υλικό (ξύλο, γυαλί, λάστιχο κ.λπ.).
Προσέχουμε επίσης το υλικό αυτό να είναι στεγνό, γιατί το νερό επιτρέπει τη δίοδο του ηλεκτρικού ρεύματος και κινδυνεύουμε από ηλεκτροπληξία.
Απαγορεύεται να πιάνουμε το θύμα με γυμνά χέρια.
Απαγορεύεται να πατάμε σε νερά.
Προσέχουμε να πατάμε σε μονωτικό υλικό και στην ανάγκη χρησιμοποιούμε ένα στεγνό κομμάτι χαρτί ή πλαστικό, γυαλί ή νάιλον.
Αν το θύμα έχει χάσει τις αισθήσεις του, χαλαρώνουμε τα ρούχα του και κάνουμε αναζωογόνηση (τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις της καρδιάς). Αν δεν ψηλαφάται ο σφυγμός, προχωρούμε σε καρδιακές μαλάξεις και τεχνητή αναπνοή. Καλύπτουμε, αν είναι δυνατόν, με βρεγμένες κομπρέσες τα σημεία εισόδου και εξόδου του ηλεκτρικού ρεύματος. Καλούμε ασθενοφόρο για έγκαιρη μεταφορά στο νοσοκομείο.

Πηγή: www.in.gr

Επιστροφή στην αρχή


Γρήγορη και καθαρή σκέψη είναι απαραίτητη σε περίπτωση φωτιάς. Η φωτιά εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, γι΄ αυτό προειδοποιούμε όσους μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο και ειδοποιούμε τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης αμέσως.

ΚΑΛΟΥΜΕ 199 το ΠΥΡΟΣΒΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ή ακόμα το 112 απο το κινητό μας ακόμα και αν δεν υπάρχει δίκτυο κάλυψης.

Εκτός από τη φωτιά, εξ΄ ίσου γρήγορα εξαπλώνεται και ο πανικός. Είναι σημαντικό να συγκρατήσουμε οποιονδήποτε είναι πιθανό να αυξήσει τον πανικό.

Πώς εγκαταλείπουμε ένα κτίριο που φλέγεται;

Χωρίς να θέσουμε τη σωματική μας ακεραιότητα σε κίνδυνο, κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε τους πάντες να εγκαταλείψουν το κτίριο που καίγεται, κλείνοντας τις πόρτες πίσω μας. Ψάχνουμε τις ταμπέλες που δείχνουν τις εξόδους κινδύνου και τον τόπο συγκέντρωσης. Στον τόπο εργασίας μας καλό είναι να έχουμε από πριν εξοικειωθεί με τις οδηγίες αυτές ή αν βρισκόμαστε σε άλλο κτίριο ως επισκέπτες, ακολουθούμε τις οδηγίες του προσωπικού.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη φωτιά;

Η φωτιά χρειάζεται τρία στοιχεία για να ξεσπάσει και να συνεχίσει να καίει γνωστό και ώς το τρίγωνο της φωτιάς: ανάφλεξη (π.χ. ηλεκτρικός σπινθήρας ή γυμνή φλόγα), μια πηγή καυσίμων (π.χ. πετρέλαιο, ξύλο ή ύφασμα) και οξυγόνο (αέρας). Αν μπορέσουμε να «αφαιρέσουμε» οποιοδήποτε από τα τρία αυτά στοιχεία, θα σπάγαμε το «τρίγωνο της φωτιάς». Για παράδειγμα:

• Ανάφλεξη. Κλείνουμε την ανάφλεξη ενός αυτοκινήτου.

• Καύσιμα. Απομονώνουμε την παροχή καυσίμων ενός οχήματος, αφαιρούμε τα υλικά που μπορούν να καούν, όπως π.χ. τις κουρτίνες από το πέρασμα της φωτιάς.

• Οξυγόνο. Κλείνουμε τις πόρτες στη φωτιά. Μειώνουμε τις φλόγες με ειδική ουσία (πυροσβεστήρα).

• Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε μια φωτιά χωρίς πρώτα να έχουμε τηλεφωνήσει στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης και χωρίς να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θέτουμε την προσωπική μας ασφάλεια σε κίνδυνο.

Οποιαδήποτε φωτιά σε κλειστό χώρο δημιουργεί μια άκρως επικίνδυνη ατμόσφαιρα που έχει χαμηλή περιεκτικότητα οξυγόνου και μπορεί να μολυνθεί από μονοξείδιο του άνθρακα και τοξικά αέρια. Ποτέ δεν πρέπει να μπαίνουμε σε κτίριο που καίγεται ή είναι γεμάτο καπνούς και ποτέ δεν πρέπει να ανοίγουμε μια πόρτα που οδηγεί στη φωτιά.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

• Αν παγιδευτούμε σ΄ ένα κτίριο που καίγεται, μπαίνουμε σε ένα δωμάτιο με παράθυρο και κλείνουμε την πόρτα. Κατόπιν βάζουμε μια κουβέρτα ή ένα παλτό στις χαραμάδες της πόρτας, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε την είσοδο του καπνού και ανοίγουμε το παράθυρο για να καλέσουμε σε βοήθεια.

• Αν πρέπει να περάσουμε μέσα από δωμάτιο γεμάτο καπνούς, σκύβουμε χαμηλά, γιατί ο αέρας στο επίπεδο του πατώματος είναι καθαρότερος.

• Αν κάποιος βρίσκεται σε δωμάτιο γεμάτο αέρια, ανοίγουμε πρώτα διάπλατα τις πόρτες για να μπει καθαρός αέρας και έπειτα μπαίνουμε για να τον σώσουμε.

Αν καίγονται τα ρούχα κάποιου…

… πρέπει να τον εμποδίσουμε να πανικοβληθεί και να τρέξει έξω. Κάθε κίνηση ή αύρα αέρα θα μεγαλώσει τις φλόγες.

• Ξαπλώνουμε γρήγορα τον τραυματία, με το μέρος που καίγεται από την επάνω πλευρά. Σβήνουμε τις φλόγες ρίχνοντας νερό ή κάποιο άλλο μη εύφλεκτο υγρό.

• Μπορούμε επίσης να τυλίξουμε σφικτά το θύμα μέσα σε ένα παλτό, κουρτίνα, κουβέρτα (όχι νάιλον ή πλαστική), χαλάκι ή άλλο βαρύ ύφασμα και να το ξαπλώσετε στο έδαφος. Οι φλόγες σβήνουν γιατί τους στερείτε το οξυγόνο.

• Δεν πρέπει να περιστρέφουμε το θύμα πάνω στο έδαφος. Αυτή η κίνηση μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση του καψίματος και σε άλλα μέρη του σώματος και να προκαλέσει ακόμη περισσότερα τραύματα.

• Αν τα δικά μας ρούχα αρπάξουν φωτιά και δεν έχουμε διαθέσιμο βοήθεια, σβήνουμε τη φωτιά τυλίγοντας τον εαυτό μας σφικτά σε κατάλληλο υλικό και ξαπλώστε κάτω.

Επιστροφή στην αρχή

Για την αρχική ηλεκτροδότηση οποιασδήποτε εγκατάστασης επικοινωνήστε μαζί μας για να σας παρέχουμε οποιαδήποτε διευκρίνηση – βοήθεια, εντελώς δωρεάν. Στείλτε email πατώντας εδώ

Επιστροφή στην αρχή

1. Αλλάζουμε τις λάμπες πυρακτώσεως στο χώρο μας με λάμπες εξοικονόμησης.

2. Κλείνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη
(δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση stand by).

Ετήσια εξοικονόμηση περίπου 30 € από τους λογαριασμούς του ρεύματος και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300 κιλά.

3. Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Αποφεύγουμε έτσι τη χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ ή σόμπας.

Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης. Αν επιπλέον αυτά έχουν θερμοδιακοπή χαμηλής εκπομπής, η εξοικονόμηση φτάνει το 20 – 30% .

4. Το καλοκαίρι βάζουμε ανεμιστήρα για να δροσιστούμε και αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού. Μέσα σε 30 μόνο μέρες εξοικονομούμε περίπου 60 € και μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 600-700 χιλ.

5. Δεν “ξεχνάμε” τους φορτιστές στην πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιούμε. Κάθε φορτιστής που χρησιμοποιούμε (κινητού ή ασύρματου τηλεφώνου, διάφορων ηλεκτρικών συσκευών), ειδικά αν είναι παλαιού τύπου, μπορεί να μας κοστίζει 2-3 € το χρόνο και η χρήση του να συνεπάγεται την έκλυση 20-30 κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Καλύτερα να τους βγάζουμε από την πρίζα

6. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος .

Εξοικονόμηση ενέργειας 30-50% ανά πλύση

7. Προτιμάμε φορητό υπολογιστή και επίπεδη οθόνη, σβήνουμε την οθόνη και  κλείνουμε από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Ετήσια εξοικονόμηση περίπου 15 – 20 € από τα περιφερειακά και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 150 – 200 κιλά περίπου.  Οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς.

8. Μαγειρεύουμε έξυπνα, σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες με το καπάκι κλειστό. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το μάτι. Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε 20 – 30% περισσότερη ενέργεια. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, χάνεται το 20% της θερμότητας.

9. Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α). Ψυγείο: ετήσια
εξοικονόμηση 25 € και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 250 κιλά. Πλυντήριο: ετήσια εξοικονόμηση 3 € και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30 κιλά

10.  Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Εξοικονόμηση τουλάχιστον 150 € το χρόνο και 1,5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα

11.  Τοποθετούμε στην ταράτσα μας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (1kW, δηλαδή περίπου 10-15 τετραγωνικά μέτρα).

 

Πηγή: www.greenpeace.org

Επιστροφή στην αρχή

Σύντομα κοντά σας…(05.07.2011)

Επιστροφή στην αρχή